Holistische kinderyoga

Wat is holistische kinderyoga?
Bij holistische kinderyoga kijken we naar het kind in zijn geheel. Elk kind is van nature heel. Door omstandigheden of gebeurtenissen kan het echter zijn dat dit ‘heel-zijn’ niet meer wordt ervaren. Via de holistische werkwijze werk ik met kinderen spelenderwijs aan balans en evenwicht op fysiek, mentaal en emotioneel vlak. Dit doe ik aan de hand van yogahoudingen (asana’s), verhalen, adem, massage, visualisaties en oefeningen met de zintuigen. Ook neem ik de elementen uit de natuur mee. Deze werkwijze versterkt de totaalbeleving bij kinderen, waardoor zij yoga elementen ook in hun dagelijkse leven makkelijker kunnen toepassen.

Hoe ziet een kinderyoga les eruit?
Elke les starten we op dezelfde manier, waarbij elk kind de ruimte krijgt iets te vertellen over de ervaringen van die dag of week. Daarna is er ruimte om te aarden, te gronden middels de zonnegroet of speciale houdingen hierop gericht. We gaan dan dieper in op het thema van de dag met oefeningen, massage en samenwerking op verschillende manieren, afgestemd op de belevingswereld van het kind. Aan het einde van de les creëer ik rust door een creatieve opdracht of door ademhalingsoefeningen. Daarna is er altijd een meditatie, visualisatie of nidra, dat een positieve invloed heeft op het omgaan met spanning, concentratie en het positief denken bevordert. De afsluiting is ook altijd op dezelfde manier, waarin ieder de ruimte en aandacht krijgt nog iets te zeggen. Door de herhaling en het ritme van de les weten de kinderen waar ze aan toe zijn en dat schept veiligheid en vertrouwen in de groep.

    

Waarom kinderyoga?
Tijdens de yogales gaan we op ontdekkingstocht om het lichaamsbewustzijn van het kind te vergroten en grenzen leren aan te geven. Door de vele prikkels die kinderen tegenwoordig krijgen (met name voor het hoofd), volle agenda’s en een snelle maatschappij zijn kinderen minder in staat via hun lichaam aan te voelen wat ze nodig hebben. Sommige kinderen worden bijvoorbeeld gespannen, erg druk, ervaren concentratieproblemen, slapen niet zo goed of zijn hoog gevoelig. Kinderyoga leert kinderen met hoofd, hart én handen in het leven te staan, handvatten om te leren filteren en te vertrouwen op zichzelf. Het kind leert niet alleen in zijn of haar eigen kracht te staan en zichzelf te waarderen, maar ook de mensen om zich heen. Bij kinderyoga gaat het bovendien niet om presteren, maar om plezier te  maken en te ontdekken dat het mooiste wat je kunt zijn, jezelf zijn is. Kinderyoga kan dus elk kind ondersteunen in de sociaal-emotionele ontwikkeling. Ook werk ik individueel met kinderen met een-op-een aandacht. Door bepaalde gebeurtenissen kan dit net het stapje geven dat het kind nodig heeft.

Praktische zaken
– De Kinderyoga is voor kinderen van 8 tot 12 jaar en vindt om de 2 weken buiten in het Schaapsdijkbos in Venlo plaats. Kijk bij het rooster voor de data

Aanmelden?
Interesse? Neem dan contact met mij op via info@yuvaan.nl of bel/app via 06 – 20 34 98 49.